Temperaturat globale thyejnë rekorde për 12 muaj rresht/ Ekspertët ngrenë alarmin, Maji i 2024-ës më i nxehti i regjistruar ndonjëherë

by editor

Maji i vitit 2024 ishte maji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në botë që nga fillimi i regjistrimeve shkencore në mesin e shekullit të 19-të, njoftoi Copernicus, shërbimi i motit i BE-së.

Ky është muaji i 12-të radhazi që është më i nxehti i regjistruar ndonjëherë në botë. Temperatura mesatare globale e 12 muajve të fundit, nga qershori 2023 deri në maj 2024, ishte më e larta e regjistruar ndonjëherë, 1.63°C mbi mesataren para-industriale 1850-1900, duke tejkaluar kufirin prej 1.5°C të vendosur nga Marrëveshja e Parisit dhe COP26 në Glasgow.

“Është tronditëse, por jo për t’u habitur që ne kemi arritur këtë seri 12-mujore. Megjithëse ky varg muajsh rekordesh do të thyhet përfundimisht, nënshkrimi i përgjithshëm i ndryshimit të klimës mbetet dhe nuk ka asnjë shenjë të ndryshimit të këtij trendi”, tha Carlo Buodembo, drejtor i Shërbimit Klimatik Copernicus.

You may also like