Kina prezanton përbindëshin e ri amfib, ja çfarë mund të bëjë anija luftarake “Dragon Joker”

by editor

Kina vazhdon të tregojë muskujt si me ushtrinë si dhe me anijet luftarake. Tani Pekini po ndërton një anije sulmi amfibe që supozohet se është e pajisur me katapultë dhe pajisje arrestuese për të mbështetur mjetet ajrore luftarake pa pilot (UCAV) dhe drone të tjerë. “Dragon Joker”, shembulli i parë i një klase të re luftanijeje me një kuvertë të madhe fluturimi të hapur, quhet Type 076.

Imazhet satelitore tregojnë se “përbindëshi amfib”, siç është quajtur tashmë anija, renditet midis luftanijes më të madhe amfibe që disponon Pekini, Type 075, dhe aeroplanmbajtëses më të re dhe më të madhe të vendit, Fujian. Siç shkroi faqja kineze e internetit The War Zone, aspekti më i rëndësishëm për t’u marrë në konsideratë përkon me gjerësinë e anijes. Kuverta e fluturimit të tipit 076 duket të jetë më e gjerë se ajo e tipit 075 dhe anijeve të tjera sulmuese amfibe.

Kjo duhet të lejojë që automjeti të ketë në dispozicion një sipërfaqe të madhe kuvertë. Dragon Joker po ndërtohet në kantierin e ishullit Changzing në Shangai, në një strukturë të lidhur me degën Hudong-Zhonghua të Korporatës Shtetërore të Ndërtimit të Anijeve të Kinës (CSSC). Hudong-Zhonghua është përgjegjëse për ndërtimin e tipit 075 ekzistues, tre prej të cilëve janë aktualisht në shërbim dhe një i katërt në ndërtim, ndërsa kantieri detar ku po ndërtohet Type 076 ndodhet pikërisht pranë kantierit të anijeve Jiangnan, një ndërtues i madh i anijeve CSSC, ku u ndërtua Fujian. Në çdo rast, detajet zyrtare për tipin 076 – të cilin SHBA-ja e quan klasën Yulan, janë ende të mbuluara me mister. Emri, Tipi 076, megjithatë, duket se konfirmon lajmin sipas të cilit projekti mund të rrjedhë, të paktën pjesërisht, nga tipi ekzistues 075.

You may also like